Skip to content

Research Community Workshop bij MWM2

September 13, 2012

Vorige week dinsdag vond onze eerste Research Community Workshop plaats! Mijn collega Liselot en ik zijn als Dialoog Managers bij onderzoeksbureau MWM2 volop bezig organisaties bewust te maken welke mogelijkheden ‘Research Communities’ hen bieden. Hierbij merken we dat het belangrijk is om helder te krijgen wat dit precies zijn, wat het oplevert, voor welke onderzoeksvragen je deze inzet en welke doelgroep je het beste kunt betrekken. Een workshop biedt een mooie gelegenheid om hiermee aan de slag te gaan!

Met dit in gedachten hebben we een “roadmap” ontwikkeld: een praktisch en simpel stappenplan dat de basis vormde voor onze workshop. Centrale vragen: ‘Wat wil ik weten wat ik nu nog niet weet en waarom?’,  ‘Waar wil ik precies inzicht in krijgen (gedrag, beleving)?’, ‘Wie is onze doelgroep?’ en, ‘Wat maakt onze doelgroep tot een community?’.

Na een actieve introductie, waar een stopwatch en een hacky sack aan te pas kwam, werd het inzicht van de deelnemers meteen op proef gesteld met een korte quiz. Daarna volgde een presentatie met aansprekende voorbeelden om een kader te schetsen van de online omgeving waar elke organisatie en elke eindgebruiker zich in bevindt. Zo werd duidelijk wat een ‘online community’ in het algemeen betekent en wat de impact en het belang ervan kan zijn.

De sfeer was gedurende de middag opgewekt, actief en creatief. Post-its werden volgeschreven, doorgestreept, herschreven en op de roadmap geplakt. Tijdens de opdrachten werden momenten van opperste concentratie afgewisseld door druk gepraat en gelach.
In de loop van de middag werd de roadmap steeds concreter naarmate helderder werd wat een Research Community is en hoe deze ingezet kan worden. Om dit voor elkaar te krijgen werkten deelnemers zowel aan individuele als gezamenlijke opdrachten. Tijdens de pauze was er tijd om alles te laten bezinken en elkaar beter te leren kennen. Tot slot interviewden deelnemers elkaar om ervaringen en expertise uit te wisselen en elkaar een stap verder te helpen.

Het was een leuke en productieve middag die hopelijk voor alle deelnemers inspirerend en leerzaam was! Leermomenten die door deelnemers genoemd werden, waren onder andere: “Denken vanuit een give-give situatie, waar zijn Research Community deelnemers naar op zoek?”, “Het ‘waarom’ achter een vraag beter doordenken en dit als leidraad nemen” en “Een ‘focus’ zien te vinden zodat een Research Community een helder doel heeft”.

Door de positieve reacties hebben we besloten de Research Community Workshop binnenkort nogmaals te geven. Daarnaast staat er in november een workshop over co-creatie op de agenda, want ook dat kun je met een Research Community bereiken!

Wil je ook meer weten van Research Communities en over wat wij doen bij MWM2? Neem zeker contact op door hier een bericht achter te laten of mij te mailen op j.vandijk@mwm2.nl

Bekijk ook deze blogpost over de Research Community workshop: geschreven door Bas Helderman, een van de deelnemers!

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s