Skip to content

The Forge: co-creatie gedreven door Local Motors

March 5, 2012

Afgelopen vrijdag vond er een webinar van het CoCreationForum plaats over Local Motors’ co-creatie community The Forge. Hier een kleine introductie van het bedrijf en een samenvatting van de webinar.

Local Motor is in 2008 opgericht door John B. Rogers, die op een duurzame manier lokaal en on-demand auto’s wilde gaan produceren. Het ontwikkelingsproces zou een co-creatie zijn en de productie moest plaatsvinden in zogenaamde ‘Micro-Factories’. Local Motors wil zo een tegenhanger zijn van grote autoproducenten, die vanuit vaststaande concepten op massale schaal produceren. (lees meer)

The Forge is een online community bestaande uit 15.500 members (uit 132 landen) met diverse achtergronden: fabrikanten, ingenieurs, garagehouders, software experts en designers. Doel van de community is om samen innovatieve en betere auto’s te ontwerpen. Als members kun je je eigen project posten om zo feedback of hulp te krijgen met het ontwerp en de uitvoering. Verschillende software-ontwikkelaars steunen de community zodat de deelnemers zelf aan de slag kunnen.

Een aantal voorbeelden van afgeronde projecten binnen The Forge:

 • De Rally Fighter: deze raceauto is de eerste auto die Local Motors door middel van co-creatie ontwikkelde (2009).
 • Het legervoertuig XC2V: een co-creatie project dat vorig jaar is geinitieerd vanuit het Amerikaanse Leger.

Het co-creatie proces

Dit laatste project, het legervoertuig XC2V, verliep als volgt:

 1. De community werd gebriefed over de noodzaak, de doelstellingen en de gebieden waar het voertuig gebruikt moet gaan worden.
 2. Er werden duidelijke richtlijnen gegeven over de mogelijkheden wat betreft ontwerp en materiaalgebruik. Deze kaders waren belangrijk voor Local Motors om er zeker van te zijn dat het voertuig daadwerkelijk snel en goed geproduceerd kon gaan worden.
 3. Gedurende het hele co-creatie proces wordt zowel de community als de eindgebruiker (het leger dus) betrokken bij de feedback en discussie sessies.
 4. Dit resulteerde in zo’n 552 concepten, waar vervolgens weer op gereageerd werd zodat concepten gefinetuned konden worden. Het winnende concept werd uiteindelijk gekozen door de community.

Community projecten

Ook kun je als community member zelf aan de slag met een project, zoals gebeurde bij de ontwikkeling van de ‘Open Tandem‘. Eén community member kwam met het idee, de eerste ontwerpen en het beschikbare budget. Vervolgens werd er door zo’n 30 members samengewerkt en zo kreeg de initiator input en steun voor verdere ontwikkeling van de Open Tandem. Zodra deze klaar was is er een bestaande locatie beschikbaar gesteld door Local Motors (een Micro Factory), waar de initiator samen met de betrokken community members zijn ontwerp waar kon maken.

Wat is de kracht van deze community?

De community members delen dezelfde interesses en worden uitgedaagd door de thema’s en projecten. Ze voelen zich uitgedaagd om hun vaardigheden te gebruiken en projecten verder te ontwikkelen samen met anderen. Local Motors maakt dit proces makkelijker door ontwerp tools en CAD software beschikbaar te stellen. Kleinere ontwerpbureaus en garages hebben vaak geen budget om zelf deze tools aan te schaffen. Als tegenprestatie aan Local Motors gaan de members aan de slag met de uitvoering, delen zij hun kennis en laten ze constant zien hoe het project verloopt. Hierdoor is er steeds de mogelijkheid om input te vragen of om feedback te krijgen vanuit de community. Bij de ontwikkeling van de Rally Fighter hing er zelfs een webcam in de garage:

Succesfactoren

 • Diversiteit aan projecten: zowel door LM als door de community geinitieerd
 • Er wordt erkenning gegeven aan de members (ook in de vorm van geldprijzen voor projecten van derde partijen)
 • Er is een breed scala aan kennis en inzichten beschikbaar
 • Er is constante en effectieve feedback vanuit de community
 • De community wordt constant geinformeerd over de projectvoortgang
 • Er heerst een sterk gevoel van betrokkenheid

Bekijk en beluister hier de hele webinar, inclusief Q&A sessie:

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s